De levende tuin

De Levende Tuin is een proces waarbij alle baten van groen worden gecombineerd zoals biodiversiteit, waterretentie, luchtkwaliteit, energiebesparing, voedsel en beleving. De tuin krijgt daardoor maatschappelijke en economische meerwaarde. De Levende Tuin is dus een nuttige tuin, die bovendien ook mooi is.

We zijn er ons er steeds meer van bewust, dat groen niet alleen een decoratieve functie heeft. Groen is belangrijk in relatie tot onze gezondheid en de kwaliteit van ons leefmilieu. Waarom zouden we die functies niet doortrekken in onze eigen tuin? Vertrekpunt is, dat de combinatie van groen met alles wat de tuin kan bieden letterlijk en figuurlijk zorgt voor leven in de tuin. Door bijvoorbeeld de juiste keuze van bloemen en planten komen er vlinders en bijen. Het zuivere regenwater van het dak hoeft niet het riool in, maar kan een speels waterelement vormen in de tuin. Groen zorgt voor verkoeling op een hete zomerdag. Een levende tuin nodigt kinderen uit om buiten te komen spelen en zo de natuur te ervaren. En nog een idee; niets is zo lekker als appels of aardbeien uit de eigen tuin.

Buurten en wijken genieten mee. Levende tuinen zijn duurzaam, verhogen ons welzijn en verbeteren het milieu. Duurzaamheid is meer dan alleen de toepassing van duurzaam geproduceerde materialen die het milieu minder belasten. Onze levende tuin is juist ondernemend en verbetert de kwaliteit van de leefomgeving. De levende tuin blijft zich ontwikkelen, is niet direct klaar en is nooit af. De levende tuin is zowel een product als een levend concept.

Op deze manier sluiten wij aan bij de maatschappelijke agenda van duurzame ontwikkeling. We worstelen met milieuthema’s zoals klimaatverandering, hogere temperatuur in de stad (Urban Heat Island-effect), wateroverlast en grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht. Onder kinderen neemt de zwaarlijvigheid toe en voor de broodnodige rust gaan we naar het bos of park. Steeds meer gemeenten zetten groen in als middel om de omgevingskwaliteit van de stad duurzaam te verbeteren.

Deze meerdaagse cursus, gegeven onder de vlag van de branchevereniging VHG, ondersteunt ontwerpers en hoveniers bij ontwerp, aanleg en onderhoud van “de levende tuin”. Met praktische voorbeelden krijgt u antwoord op vragen zoals: Hoe ziet de levende tuin eruit? Wat kan ik doen? En is de bestaande tuin al levend genoeg?
 
 
 
Terug naar Dienstverlening